Tuesday, March 29, 2016

Den ekonomiska stagnationen i västvärden är ett fiskalt problem

Under årtionden har politikerna i västvärlden lovat goda gåvor till väljarna oavsett partifärg. Alla politiker vill vara populära och bli omvalda. Detta har lett till att mer och mer kapital omfördelats till olika sociala välfärdsprogram på bekostnad av sparande och kapitaluppbyggnad. I dag råder det en skriande brist på kapital för att bygga upp nya tillväxtföretag. Ett ökat välstånd uppstår inte genom att staten omfördelar samhällets resurser. Tillväxt sker när sparat kapital investeras på ett smart sätt av begåvade privata placerare.

Den föga begåvade vänstern har på 150 år ännu inte velat lära sig av sina misstag och forsätter därför försvara en ekonomiskt vansinnig ekonomisk politik. Bidragstagarna har som heroinister blivit beroende av de goda gåvornas politik. Få politiker vågar kritisera systemet och än mindre föreslå åtgärder för att krympa välfärdsstaten. Värst av allt är att snedvridningen av kapitalet aldrig varit så stor som strax före den stora depressions på 1930-talet. Färre kontrollerar mer av kapitalet. De rikaste hushållen i USA kontrollerade 7,1% av nationens förmögenhet 1978, men 2012 kontrollerade de 22% av nationens förmögenhet. Situationen har inte varit så extrem sedan 1929.

Värst av allt är att de individer som de olika socialistiska välfärdssystemen avsett att hjälpa har blivit värst drabbade. De superrika i USA har 14.000 gånger så högt välstånd som genomsnittsamerikanen. Räddningsaktionen av de finansiella institutionerna har lett till en abnorm förmögenhetsöverföring. Detta hade aldrig skett om man låtit marknaden justera problemet på ett naturligt sätt. Varje gång som politiker med idéer byggda på vänsterideologi försöker att genomföra en socialisering av inkomsterna så slutar det med en förmögenhetskoncentration och breda folklager som blir fattigare och fattigare.

Eftersom majoriteten av alla journalister är ekonomiskt imbecilla har de av oförstånd helt och hållet ignorerat den förre Federal Reserv chefen Alan Greenspans uttalande under en intervju den 17 mars i Bloomberg TV om världsekonomin. Greenspan menar att centralbankerna varken skall eller kan åtgärda dagens ekonomiska stagnation med monetära medel. Han menar att bristen på ekonomisk tillväxt helt beror på skattepolitiken. Dagens välfärdssystem kräver en betydande tillväxt för att kunna finansieras. Den tillväxten menar Greenspan att man inte kan få då vi inte sparar tillräckligt kapital för att kunna investera i nya produkter och företagande. Välfärdssystemen stjäl helt enkelt en stor del av det kapital som skulle behövts i näringslivet. 

Många ledande ekonomer som Greenspan och smarta investeringsrådgivare förstår att vi går emot ett ekonomiskt kaos. Med totalt dysfunktionella regeringar och centralbanker är vi inte långt ifrån en total kollaps av dagens monetära och skattemässiga system. När förtroendet för den nuvarande politiken rinner ut i sanden kommer med all sannolikhet en ekonomisk tsunami att drabba oss.

Med den skulduppbyggnad som vi nu genomlever är vi inte långt borta från en kollaps. Sedan 2008 har Japan ökat sin statsskuld med 2,5 trillioner dollar, Federal Reserve med 3,6 trillioner dollar och ECB med 1,5 trillioner dollar. Lägger vi till privata skulder så ser bilden riktigt läskig ut. 

Sverige har stoltserat med en relativt låg statsskuld, men har samtidigt undanhållit fakta om den privata lånebubblan. Staten har genom ett billigt trick skjutit över den nationella skulden på näringslivet och hushållen. Totalt ligger den privata skuldsättningsgraden på 180 procent av den disponibla inkomsten. Värre är det i Danmark med 321 procent.

Detta händer i länder där 65 procent av inkomsten socialiserats för en normalinkomsttagare. När enbart 35 procent representerar den disponibla inkomsten finns det ett synnerligen begränsat utrymme för konsumtion. Detta har de goda gåvornas politiker ordnat artificiellt genom att trycka upp pengar ur tomma intet som lånats ut för konsumtion av bostäder och annan privat konsumtion. Utan denna “socialhjälp” hade medborgarna tett sig betydligt fattigare.

Myten om välståndet i Sverige och de övriga nordiska länderna är betydligt överdrivet. Hela systemet hålls uppe med hjälp av konstgjord andning. Det som kan få hela paketet att kollapsa fortare är den ofantliga massinvandringen som skett på rekordkort tid. Samtidigt som Sverige tappat all tillväxt kommer den extra bördan med ovilliga fattiga lågutbildade massinvandrare att slå in den sista spiken i socialstaten. Frågan är inte om utan när hela huset kommer att rämna.

Mest intressant är dock vad som skall komma efter den utopiska välfärdsstaten. Det kommer i vart fall inte att finnas någon som kan rädda Europa så som man försökt att hålla Grekland under armarna. Situationen kommer att kunna bli kaotisk med miljoner fattiga invandrare i Europa som utan dagens bidrag kommer att bli synnerligen våldsbenägna och svåra att kontrollera. Den terrorvåg som breder ut sig i Europa kommer att te sig som rena förskoleleken jämfört vad som kommer att kunna hända när pengarna helt tagit slut. 

No comments: