Monday, November 28, 2016

Nationalsocialisterna ett vänsterparti långt från högern

I media porträtteras det Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) som ett extremt högerparti. Under 1930-talet omfamnade vänstern i Sverige nazisternas politik. Efter den totala krigsförlusten förstod vänstern att man måste distansera sig till sin kusin. Under årtionden har media hamrat ut buskapet om att nazisternas politik hör till extremhögern. De breda okritiska under-informerade folklagren har på ett billigt sätt köpt propagandan från en arme av vänsterjournalister.
För den som tränger in i de sanna källorna kan propagandistsernas snedvridna bild knappast framstå som trovärdig. Nazisternas ideologi ligger så långt man kan komma från "libertarians" som bekänner sig till den österrikiska ekonomiska skolan som är för en fri marknadsekonomi, liten statsapparat och respekt för individens fri och rättigheter. Nej, nej, nej, NSDAP var och förblev ett socialistiskt parti.
“We are socialists, we are enemies of today’s capitalistic economic system for the exploitation of the economically weak, with its unfair salaries, with its unseemly evaluation of a human being according to wealth and property instead of responsibility and performance, and we are determined to destroy this system under all conditions.”
Adolf Hitler, Hitlers tal från 1 Maj 1927. Citerat från: Toland, John (1992). Adolf Hitler. Anchor Books. s. 224–225. ISBN 0385037244.
Några på västerkanten har yttrat att nazisterna senare skulle ha ändrat sin ideologi. Sådana uttalanden är knappast byggda på fakta, utan är uppdiktade fantasier tagna helt ur luften. Hitler och hans parti stod sin ideologi trogen ända tills statens total kollaps blev ett faktum. Hitler fortsatte att opponera sig mot en fri marknadsekonomi och individens fri- och rättigheter. Partiet var och förblev ett parti byggt kollektivismens socialistiska irrläror.
Det finns absolut inget inslag av konservatism, eller fritt marknadsekonomiskt tänkande i nazismen. Som alla kollektivistiska partier på vänsterkanten bekände sig nazisterna till fördelningspolitikens förlovade rike och stod starkt emot kapitalisterna. De tog dock avstånd från sin konkurrent Kommunisterna, därför att den ideologin var internationalistisk och inte byggd på nationella egenintressen.
Partiet hade en klar målsättning att socialisera samhället, genom att föra över produktionsmedlen i statens händer.
“Punkt 13. Vi kräver ett förstatligande av alla (hittillsvarande) företagsindustrier (stiftelser)”
– NSDAP 25-punktsprogram 
Vilka övriga partier stödde denna ideologin och gör det altjämt?
Om vinstdelning “Punkt 14. Vi kräver en fördelning av alla vinster från den tunga industrin”.
– NSDAP 25-punktsprogram
Var det inte Socialdemokraterna som försökte genomföra löntagarfonder i Sverige. Iden tillhör definitivt inte några partier på högerkanten.
Expansion av pensionssystemet: “Punkt 15. Vi kräver ett utökat storskaligt pensionssystem för de äldres välfärd.”
Expropriation: "Punkt 17: Vi kräver en till våra nationella behov anpassad jordreform, instiftandet av en lag för expropriation utan ersättning av jord för allmänintresset. Avskaffandet av jordräntan och förhindrandet av markspekulation.”
– NSDAP 25-punktsprogram
Dessa punkter kan ju knappast tillhöra något parti på högerkanten.
Keynes ekonomiska teorierAlla nazismens ekonomiska idéer byggde på Keynes och inte på den österrikiska ekonomiska skolans principer. Det betydde att nazisterna stödde och genomdrev stora budgetunderskott för att skapa statliga stödprogram, i syfte att minska arbetslösheten. Det finns absolut inte några likheter med den verkliga radikala högerns ekonomiska politik och nazisternas fientlighet mot den österrikiska skolans ideologi.
Anti fri marknadsekonomi
Nazisterna skapade en fascistiskt statskontrollerad ekonomi, som blev en avart på den av andra socialister föreslagna ideologin. Resultatet blev den raka motsatsen till en fri marknadsekonomi där staten spelar en underordnad roll genom att utöva en mindre kontroll. Nazisterna utövade en total kontroll över storföretagen och till stor del även de mindre företagen. Man införde statlig löne- och priskontroll. Deras ideologi står således i total kontrast med yttersta högern och kan därför bara jämföras med andra kollektivistiska partiers stolliga idéer. Svensk socialdemokrati ligger med sina idéer om löntagarfonder mycket nära nationalsocialisternas ekonomiska modeller.
Djurrättsaktivister
Det går knappast att förneka nazisternas var starka djurrättsaktivister. De införde ett absolut och permanent förbud mot vivisektion (ingrepp i levande djur i vetenskapligt syfte), inte bara genom en lag för att skydda djur utan även för att visa sympati med deras plågor. Det blev också en lag för mänskligheten själv. Man var först med ett förbud mot vivisektion. Dessutom införde nazisterna förbud inom jakt där inte längre olika fällor tilläts i kommersiell fångst. Många individer som bröt mot reglerna hamnade i koncentrationsläger.
– Hermann Göring, ledande medlem av nazistpartiet
För statlig kontroll "Punkt 25. För att kunna genomdriva nämnda reformer kräver vi en stark centraliserad makt i riket, med obegränsad rätt given av parlamentet över hela riket och dess organisationer i allmänhet."
– 25-punktsprogrammet av NSDAP
Bara socialister och kommunister tror på en stat med oinskränkt makt över hela samhället, utan individuella fri- och rättigheter. Det finns inget högerparti på denna planeten som vill inskränka någon individs fri- och rättigheter. Det är bara kollektivister som tror på att en stor obegränsad stat med total kontroll över individerna och företagen.
Att nazisterna gav negativ kritik mot marxismen innebär i sig inte att deras ideologi stod till höger. Marxisterna var egentligen den största konkurrenten om rösterna för nazisterna. Väljargrupperna var i stort sett de samma, så det gällde att påvisa en skillnad och den låg i nationalismen hos nazisterna som en motpol mot internationalismen hos kommunisterna.
Bara en historieförfalskare på vänsterkanten som har snöslask i melonen kan komma på något så snedvridet som att nazismen skulle tillhöra högern. Det är att underskatta den allmänna medvetenheten och intelligensen hos genomsnittssvensken. Fortsätter den vänstervridna journalistkåren på den inslagna vägen kommer det att förlora det lilla förtroende hos allmänheten som finns kvar.

No comments: