Tuesday, August 28, 2012

Anti-Obama dokumentär gör stor succé i USA och ligger på sjunde plats efter the Dark Knight Rises och The Odd Life of Timothy Green

Den Indiske invandraren Dinesh D'Souzas Obama-dokumentär utforskar presidentens påstådda icke koloniala rötter. Filmen ligger nu på topp 10 i Amerika. Biografer runt om i USA rapporterade sina biljettintäkter måndagen den 27 augusti och siffrorna visade sig lysande för "2016: Obamas Amerika." Hur bra? Filmen ligger nu på sjunde plats i USA, framför högt rankade "Premium Rush" och "Springs Hope", med Meryl Streep.

Enligt Filmfans.com är dokumentären nu den konservativa dokumentären i alla kategorier som tjänat in mest pengar någonsin. Enligt Washington Post är filmen också den sjätte mest populära av av alla kategorier. Filmen har hittills spelat in 9,3 miljoner dollar enligt Box Office Mojo.

Detta var visserligen den näst lägsta inkomstbringande helgen i år, men filmens sju veckors distanserar fortfarande andra tillräckligt för att göra den till den mest framgångsrika konservativa politiska dokumentären genom tiderna, enligt definition och rangordnade av Box Office Mojo. 

Dinesh D’Souza är född i Mumbai, Indien och kom till USA som utbytesstudent. Efter sin examen från Dartmouth College i USA 1983 gick han vidare till att arbeta för Ronald Reagan i Vita huset som en politisk analytiker.

Under 2010 gav han ut boken "The Roots of Obama’s Rage" vilken ligger till grund för filmen 2016: Obamas Amerika. Boken anses i USA som den mest inflytelserika politiska publikationen under 2010 och har även blivit en riktig storsäljare.

Filmen 2016 om Obamas Amerika tar publiken på en gripande visuell resa in till hjärtat av världens mest mäktiga ledare med syftet att avslöja Obamas missmod från sitt förflutna och hur detta kommer att kunna förändra Amerika under den kommande mandatperioden på fyra år. Filmen ställer frågan: "Om Obama vinner en andra period, var kommer amerikanen att befinna sig år 2016?".

Under valkampanjen 2008 hungrade majoriteten i USA för en ledare som de hoppades skulle kunna förena landet och ordna upp den ekonomiska krisen. Många amerikaner investerade sitt hopp i en man som man inte riktigt kände till. Medelamerikanen känner dåligt till Obamas förflutna, vilka tankar har har och vad hans innersta mål är. 

Jagad av tiden reste författaren Dinesh D'Souza över fyra kontinenter för att hitta svaren på Obamas förflutna och kunna avslöja var Amerika kommer att befinna år 2016. Under resan upptäcker han hur Obamas slogan om "hopp och förändring" blev radikalt missförstådd. D’Souza identifierar nya krutdurkar där krig kan uppkomma genom olika gruppers kamp om makten. Resan går genom de gamla koloniala imperierna och USA som byggt sitt imperium på frihet och lika rättigheter. I kontrast möts vi av den pågående förändringen av många nationer och utformningen av den globala utvecklingen.

Det råder ingen tvekan om att "2016 Obama’s America" väcker olika känslor och för många bekräftar de farhågor som man redan haft om vem presidenten verkligen är. 

No comments: