Saturday, January 29, 2011

Forskare har hittat den "liberala" vänsterpolitiska genen

Personer med vänsteråskådning har förmodligen en "liberal gen" som styr deras politiska åsikter enligt forskare. Så håll dem inte ansvariga för deras uppfattning. De kan inte hjälpa detta.


En ny forslingsrapport har kommit till slutsatsen att ideologisk uppfattning inte enbart beror på sociala orsaker. Forskarna anser att en del människor har en medfödd förutfattad mening om konservativt tänkande, som är oberoende av deras utbildning och uppväxt. Påverkan är orsakad av D4 polymorfism en variant av en dopamin neurotransmitter i hjärnan kallad DRD4. Vänstergenen DRD4 är det första specifika mänskliga DNA som pre-disponerar en politisk uppfattning enligt professor James H, Fowler vid University of California, San Diego.


Studien är baserad på två tusen amerikaner och har publicerats i Journal of Politics. Nyckeln till vänster liberalt tänkande ligger i att de är mer öppna. Sättet varpå öppenhet mäts beror på mottagligheten till olika livsstilar, normer och värdeomdömen. Hypotesen går ut på att de genetiskt pre-disponerade individerna söker nya erfarenheter med tendens till mer vänsterorientering. Studien är inte en typisk genetisk studie, utan kombinerar genetik med miljö. Genom att vikta genetisk information med varje individs sociala nätverk har forskarna kunnat påvisa att personer med en specifik variant av DRD4 genen är mer benägna att bli vänstersympatisörer som vuxna, med reservation till att de under ungdomsåren för ett aktivt socialt liv.


Forskningen har koncentrerats på neurotransmittern dopamine, som påverkar en mångfald av hjärnaktiviteter, inklusive kontrollen av rörelser, känslor och förmågan att känna glädje och smärta. Föregående forskning har påvisat samband mellan en variant av denna gen och nyhetssökande beteende, kännetecken på en personlighet som genom otaliga studier har visat samband med politiskt vänster sympatiserande.


Om ideologier som står till vänster är genetiskt betingade, eller i vart fall delvis, uppstår frågan om de går i arv i en familj. Enligt forskarna råder det ingen tvekan om att barnen ärver ideologin. Faktum är att psykologer under många år hävdat att social konservatism är ärftlig. Enligt Fowler är ideologi till 40 procent ärftlig. Det är nästan hälften genetik och hälften miljöbetingat. Förmodligen har det genetiska urvalet påverkat vår ideologi. Denna processen har inte startat nyligen utan har pågått under den gångna miljonen år. Under vissa omständigheter menar Fowler att ett visst beteende premierats och att liberala värden varit mer värdefulla vissa tider och konservativa värden mer värdefulla under andra tider. Detta har gjort det möjligt för vår art att överleva.


Fowler och kollegorna Jaime E. Settle och Christoper T. Dawkes, samt Nicholas A. Christakis från Harvard University har ställt upp en hypotes om att individer med en nyhetssökande genvariant borde vara mer intresserade att lära om sina vänners synpunkter. Som en konsekvens kommer individer med en sådan predisposition och fler vänner än genomsnittet att bli exponerade inför en större variation med sociala normer och livsstilar, vilket skulle orsaka en mer liberal livsstil än genomsnittet.


Andra forskare vid Binghamton University, State University of New York (SUNY) har upptäckt att den andel av alla människor har DRD4 genen gör dem mer sårbara för promiskuitet och fusk. Genen kan påverka hjärnans kemi och en individs beteende såsom alkohol och spelberoende. DRD4 är "spänningssökande" och enligt den ledande forskaren Justin Garcia är de som har genen är mer benägna till otrogenhet och att lura sin partner.


Sammanfattningsvis kan det vara svårt att argumentera med individer av olika politisk uppfattning därför att de inte bygger sin ideologi på logik utan på genetiskt betingade åsikter. Och vi skall kanske heller inte förvånas över att de på vänsterkanten oftare ägnar sig åt att fuska och att ljuga.

No comments: